2018. December 12. Szerda  Gabriella |

ÖSSZEFOGLALÓ a településképi arculati kézikönyvhöz és településképi rendelethez

2018-01-11 16:57:40

Tisztelt Orgoványi Lakosok!

 

A településlépi arculati kézikönyv szemléletformáló dokumentum, amely feltárja és ismerteti a településen belül jól elkülönülő, elkülöníthető egyes településrészek arculati jellemzőit és értékeit, és mindezek figyelembevételével szöveges és képi megjelenítés formájában javaslatot tesz a településképhez illeszkedő építészeti elemek alkalmazására.

 

A kézikönyv tulajdonképpen katalogizálja, összegyűjti a település karakteres helyi építészeti stílusjegyeit (úgy egyedi épületek, épületrészek, mint területi, településszerkezeti elemek tekintetében), ezeket csoportosítva és értékelve a feltárt hasonlóságok és különbségek alapján területileg lehatárolt nagyobb területegységeket határoz meg és ezekre támaszkodva jó példák segítségével ismerteti az adott területegységben a településkép minőségi formálásának javasolt eszközeit, lehetőségeit (pl. az építészeti részletek, a tetőformálás, a homlokzatszínezés, kapuk, nyílászárók, közterületi burkolatok, utcabútorok, reklámhordozók tekintetében).

 

A településképi rendelet az arculati kézikönyv alapján készült, ebbe kerülnek át a hatályos helyi építési szabályzat településképi előírásai. A „mi építhető,” kérdésre a helyi építési szabályzat, a „hogyan nézzen ki” kérdésre a településképi rendelet ad választ.

 

Kérem tanulmányozzák az elkészített dokumentumokat. Észrevételeiket, javaslataikat örömmel várom a fenti e-mail címen.

 

O r g o v á n y, 2018. január 11.

 

 

                                                                                                     (: Gál Szilvia :)

                                                                                                      polgármester